Prøv smaker fra hele verden

Sjekk ut våre beste vegetariske middag

De beste oppskriftene og måltidsideene med pesto

Pesto er en velsmakende følgesvenn til et bredt utvalg av retter. Oppdag eller de beste oppskriftene med pesto som vi kan tilby.

En liten smule pesto rekker langt

Pesto har sin opprinnelse i Genova og er en allsidig italiensk saus laget av fersk basilikum, pinjekjerner og parmesan

Navnet "pesto" er preteritum av det italienske verbet "pestare". Dette begrepet betyr "å knuse" eller "å banke", som refererer til tilberedningsmetoden for sausen. Offisielt er ordet en generisk beskrivelse for alt som produseres ved å knuse det, og i Italia refererer begrepet til en lang rekke ulike typer pesto. Versjonen fra Genova, nemlig den tradisjonelle grønne pastaen, er imidlertid klart den mest populære varianten og er mye brukt i matlaging.
Basilikum som hovedingrediens i pesto er egentlig bare en relativt ny inkludering. Selv om sausen visstnok har røtter helt tilbake til romertiden, var det ikke før på midten av 1800-tallet at basilikum ble en dokumentert del av oppskriften, da Giovanni Battista Ratto, en gastronom, publiserte "La Cuciniera Genovese", en bok om italiensk matlaging.

Slik bruker du pesto i matlagingen

Pesto passer godt sammen med et bredt utvalg av matvarer, og noen av dem kan til og med overraske deg litt. For eksempel kan du blande en teskje pesto i en bolle med tomatsuppe, som gir retten ekstra smak og farge. Andre matvarer og retter som pesto vil utfylle og forbedre inkluderer:
  • Kylling – del i to og fordel pesto i midten før steking.
  • Fisk – bland pesto med smør til en saus som du kan bruke når du griller fisk.
  • Pasta – bland pesto inn i favorittpastarettene dine.
  • Brød – smør pesto på brødet som smørbrød påsmurt sammen med tomat.
  • Pizza – drypp litt pesto over pizzaen sammen med mozzarellaen.
  • Lam – dekk utsiden av lammet med pesto og stek eller grill for en deilig skorpe.

Vanlige spørsmål om pesto

Hvordan lager du pesto?

Vårt beste råd til hvordan du lager en digg pesto er å bruke en blender eller foodprosessor i stedet for en morter, da det krever mye mer hardt arbeid. Bland friske basilikumblader, pinjekjerner og skrelte hvitløksfedd sammen med revet parmesanost, salt og litt olivenolje.

Hvordan lage en kremet pestosaus?

Fordi pesto er så smakfull, bør du bruke det sparsomt i sausen slik at smaken ikke blir for overveldende. Prøv å legge til litt gresk yoghurt i pestooppskriftene dine for en kremere og mildere smak.

Hvordan lage pesto uten pinjekjerner?

Et godt tips som du generelt kan bruke er at du ikke trenger å holde deg til de vanlige ingrediensene når du lager pesto. Prøv å eksperimentere med valnøtter og koriander eller mynte sammen med Pecorino Romano-ost ​​som et mulig alternativ til de vanlige hovedingrediensene. Har du laktose- eller melkeintoleranse kan du også helt unnlate å blande inn ost.

Hvordan oppbevare pesto?

Nylaget pesto uten konserveringsmidler oppbevares best i en lukket, lufttett beholder. Oppbevart på denne måten kan din hjemmelagde pesto holde seg god i omtrent en uke i kjøleskapet.

Kan du fryse pesto?

Ja, du kan enkelt fryse pesto. Den beste måten å gjøre dette på er å fordele pestoen i et isbitbrett – på den måten kan du enkelt tine små porsjoner om gangen. Alternativt kan du fordele mindre porsjoner pesto i flere fryseposer. Når pestoen er frossen kan den holde seg i opptil seks måneder. Hvis du vil oppbevare den i fryseren over lengre tid, bør du oppbevare pestoen i et lite norgesglass eller i en plastbeholder. Dette betyr at den kan vare i opptil tolv måneder.

Gled deg til middag hver dag!

+5

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr