Prøv smaker fra hele verden

Sjekk ut våre beste vegetariske middag

Tomatoppskrifter - Oppdag raske måltidsideer - HelloFresh

Er du på jakt etter ideer til hva du skal lage med tomatene dine? Finn ut hvordan du lager våre beste tomatretter og utforsk våre oppskrifter her.

Tomattips, -triks og -hacks

Hvordan lage mat med tomater

Frukt som vokser på vinranker, som tomater nytes best når de er rå. De passer utmerket i en god salat eller i en antipasti, også kalt en forrett. Den syrlige tomatjuicen passer perfekt til nyplukkede middelhavsurter. Prøv å skjære tomaten i skiver og server med fersk basilikum, oregano, gressløk eller til og med mynte over skivene og en liten mengde fin olivenolje. Sammen med en myk ost som mozzarella eller burrata har du nå en klassisk italiensk forrett.
Kokte tomater er essensielle for en rekke europeiske og latinamerikanske oppskrifter. Tomater skåret i terninger og lett stekt med løk, hvitløk og andre grønnsaker, er det noen ganger kjent som soffritto – basen for et stort utvalg av tomatoppskrifter, sauser og saktekokte retter. Denne kombinasjonen kan også fryses.
En rekke oppskrifter med tomater krever at tomatene er uten skinn. Dette kan du enkelt gjøre ved å skjære et lite kryss i bunnen av hver frukt, legge dem i en kjele og hell over kokende vann. Etter noen minutter vil skinnet begynne å løsne. Hell så av det varme vannet og hell deretter iskaldt vann over tomatene, så faller skinnet nesten av, helt av seg selv.

Hvordan få det beste ut av intense smaker fra tomater

Du kan få mer smak ut av tomatene ved å steke dem i ovnen. For en smaksrik, men enkel siderett, kan du legge tomatbåter i en ildfast form og helle sjenerøst med olje over dem. Stek dem deretter i ovnen og tilsett ditt valg av krydder mot slutten av tilberedningen. Noen krydder som fungerer spesielt godt inkluderer:
  • Za'atar
  • Chipotle
  • Paprika
  • Kajennepepper
  • Chili
Ikke vær redd for å blande ulike former for tomat i samme rett. Soltørkede tomater og cherrytomater kan begge være med i en frisk salat. Det er også godt å legge til biter av rå tomat mot slutten av kokingen av en pastasaus, for å gi retten litt mer tyggemotstand. Hvis du prøver å spise sunt, er tomaten din beste venn, siden den passer så godt sammen med andre næringsrike og sunne grønnsaker. I en supermatsalat gir tomatens distinkte smak en flott kontrast til en blanding av bladgrønnsaker som grønnkål, strimlet brokkoli eller babyspinat, som er verdifulle kilder til vitamin K og kalsium.

Hvordan lage den beste hjemmelagde tomatsausen

Hvis du vil nyte smaken av en hjemmelaget tomatsaus kan du prøve denne oppskriften. Alt du trenger er noen ferske, finhakket tomater, løk i terninger, litt sukker, eddik, kajennepepper og sorte pepperkorn.
Bland ingrediensene sammen i en stor kjele og la det småkoke i en time.
Ta så kjelen av komfyren og bruk en stavmikser til sausen er helt jevn og vips, du har en tomatsaus som du kan bruke som base til uendelig mange retter.

Vanlige spørsmål om tomater

Er tomat en frukt?

Det er mye diskutert om tomater er en frukt eller en grønnsak. Fra et matlagings-, ernæringsmessig-synspunkt, så er tomater en frukt fordi de vokser på en blomst og de inneholder frø som fortsetter å vokse til blomster også.

Hvordan skrelle tomater?

For å skrelle tomater, altså det vi på fagspråk kaller blansjere, skal du koke opp litt vann på komfyren og tilsette noen tomater ad gangen. La det stå i en liten stund til skinnet av tomaten begynner å løsne. Legg deretter tomatene forsiktig i isvann for å avkjøle. Du skal nå være i stand til å dra av skinnet på tomatene perfekt.

Kan tomater fryses?

Ja, tomater kan fryses enten de er hele, skjært i skiver, terninger, stuet eller kokt.

Hvordan lage soltørkede tomater?

Til tross for navnet trenger du ikke å ha middelhavssol for å lage dine egne soltørkede tomater hjemme. Alt du trenger er et stekebrett med bakepapir, en ovn og selvfølgelig noen tomater. Forvarm ovnen, legg tomater i skiver på stekebrettet og sett brettet i ovnen. La tomatene steke i minst 3 timer, til de har tørket ut. Hold øye med tomatene under stekingen for å passe på at de ikke brenner seg.

Gled deg til middag hver dag!

+5

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr