Prøv smaker fra hele verden

Sjekk ut våre beste vegetariske middag

De beste kåloppskriftene og måltidsideene

Gi din glemte kål nytt liv med de deilige kåloppskriftene fra HelloFresh. Våre oppskrifter er deilige, velsmakende og fulle av næring. Oppdag nye måter å bruke den deilige grønnsaken på.

Hvorfor velge kål?

Kålens popularitet

Den kultiverte Brassica oleracea eller "villkålen" dyrkes hele året. Det er en populær grønnsak over hele verden med tettpakkede blader, levende grønne eller lilla farger og et imponerende næringsinnhold.
Den allsidige grønnsaken antas å ha blitt dyrket første gang i Europa for rundt 3000 år siden. I Kina går bruken av kål tilbake til 4000 fvt. De tre største produsentene av kål er Kina, India og Russland – og Russland er den største forbrukeren. Det tyngste kålhodet som noen gang er registrert veide hele 57,6 kilo.

Matlaging med kål fra hele verden

Selv om kål kan betraktes som en grønnsak som er ydmyk i naturen, er den en nøkkelingrediens i oppskrifter over hele verden. I India brukes salt for å trekke ut fuktighet fra kålen før den tilberedes med krydder, lime og koriander for å lage en sunn og velduftende rett. I Irland kombineres kål med potetmos, bacon og fløte i den varme retten Colcannon. Over hele Asia brukes kål også til å lage søt Halwa med ghee, sukker, kardemomme, melk og pistasjnøtter.
Du kan også bruke kål til å lage probiotikarike retter som er bra for tarmen, som f.eks. surkål og kimchi. Disse tradisjonelt fermenterte rettene kommer opprinnelig fra henholdsvis Øst-Europa og Korea, og bruker melkesyrebakterier for å lage et svært næringsrikt (og velsmakende) tilbehør til ethvert krydret måltid. Surkål er veldig enkelt å lage og krever kun kål, salt og noen karvefrø for å smake. Riv grønnsaken i en foodprosessor og tilsett salt til det begynner å dannes en saltlake og kålen reduseres i mengde. Oppbevar blandingen i en lufttett, steril krukke i flere dager til gjæringen finner sted. Du kan nyte surkålen med pølser og sennep.

Vanlige spørsmål om kål

Hvordan tilberede kål?

Lurer du på hvordan du tilbereder kål? Det fine med denne hardtarbeidende grønnsaken er at du kan bruke den på så mange måter. Riv opp en grønnkål eller finhakk den for å servere i en krønsjy coleslaw med hjemmelaget majones, gulrot, løk og dryss over knuste cashewnøtter. Du kan også dampe den, sautere den, braisere den eller steke den – bare skjære i skiver, gni med hvitløk, krydre sjenerøst og dryppe olje på forhånd for en rett som smaker langt større enn summen av delene.

Hvordan oppbevare kål?

Kål bør oppbevares i grønnsakskuffen i kjøleskapet – helst hel, siden C-vitamininnholdet begynner å bli dårligere når den er skjært opp. Hvis du bruker halvparten, oppbevar resten dekket i plastfolie i opptil to dager. Hele kål bør holde seg god i opptil to uker.

Kan du fryse kål?

Ja, som de fleste grønnsaker kan du fryse kål for å holde den friskere lenger. Den beste måten å fryse kål på er å blansjere den først, det vil si å sette den ut i kokende vann i en kort stund - ca. 90 sekunder - dette er nok tid til å ikke koke kålen, men til å låse inn smaken. Da kan du fryse ned kålen og redusere sjansene for å vanne ut smaken.

Hvordan rive kål?

Å rive kål er enkelt og trenger ikke å være pent! Etter å ha vasket kålen og fjernet kjernen, kutt kålen i fire og skjær deretter i tynne skiver – grovt. Ta-da, du har nå strimlet kål perfekt for en rekke oppskrifter.

Kan du spise kål rå?

Ja, kål kan nytes rå eller kokt. Å spise den rå beholder den naturlige teksturen til kålen og kan gi en sprøhet til en rekke retter.

Gled deg til middag hver dag!

+5

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr