Prøv smaker fra hele verden

Sjekk ut våre beste vegetariske middag

De beste oppskriftene og måltidsideene med sitron

Sitroner er en skarp og pikant sitrusfrukt, noe som gjør dem perfekte for å krydre et bredt utvalg av retter. Den syrlige sitronsaften gjør underverker i marinader eller som erstatning for eddik. Se våre mange deilige oppskrifter med sitroner her.

Når livet gir deg sitroner, lag et deilig måltid

Alt om sitroner og deres fordeler

Fakta om sitroner:
  1. Sitronen kommer opprinnelig fra Asia, og trærne der sitronene vokser kan levere en avling på opptil 272 kg hvert eneste år. Dette er i stor grad fordi sitrontrær kan produsere sitroner hele året.
  2. Sitronens høye syreinnhold gjør at frukten er svært effektiv i rengjøringen, og derfor inneholder mange rengjøringsprodukter sitron.
  3. De mest utbredte versjonene av sitroner er Eureka-, Lisboa- og Meyersitron.
Sitroner kan ha en sterk, syrlig smak, men de består egentlig mest av vann. Pr. 100 g sitron er det faktisk i underkant av 89 g vann. Siden sitroner er en frukt med lavt kaloriinnhold, inneholder 100 g kun 28 kalorier og 9 g karbohydrater. Fordi en liten del av disse kommer fra sukker og mesteparten fra kostfiber, anses den generelle karbohydratbalansen i sitroner som ganske sunn.

Sitroner: Tips, triks og smarte hacks

Sitroner er en kjent figur i praktisk talt alle typer mat, fra middelhavsmat til indisk, meksikansk og til og med russisk mat. Du kan bruke sitroner på mange fantasifulle måter, både som garnityr på mat og som ingrediens i matretter. Sitroner brukes ofte for å forsterke smaken i mat, og er en utmerket erstatning for salt eller eddik.
Sitroner passer godt sammen med mange andre matvarer som grønnsaker, supper, sauser, kaker, kremer, is, sorbet, hvitløk, basilikum, kokos, honning, ricotta, geitost, bjørnebær og blåbær.
Du kan bruke sitronsaften i marinader eller til å mørne kjøtt, fjærkre, fisk eller skalldyr. Et godt tips til hvordan du kan bruke sitron er å bruke revet sitronskall i desserter og kaker.
Nyttige triks med sitroner som du kan bruke i matlagingen
Ved å tilsette noen dråper sitronsaft kan du:

  • Hindre at annen frukt blir brun, for eksempel avokado, epler eller bananer
  • Unngå at risen klebrer seg sammen når den kommer i det kokende vannet.
  • Gjør kjøttet mørt ved å bryte ned de seige fibrene
  • Gjør salaten sprøere hvis du bløter bladene i litt vann blandet med sitron og så lar bladene tørke
  • Fornye mange forskjellige retter, piffe opp kremete retter og fungere som en utmerket salterstatning
  • Sørge for at brunt sukker forblir mykt hvis du legger en sitronskive sammen med sukkeret
  • Hjelp til å koke de beste hardkokte eggene hvis du gnir litt sitronsaft på skallet før du putter eggene i det kokende vannet

Vanlige spørsmål om sitroner

Hvordan oppbevare sitroner?

Sitroner kan skrumpne, bli myke, grøtaktige eller harde hvis du ikke oppbevarer dem riktig. For å unngå dette bør du oppbevare sitroner som du planlegger å bruke umiddelbart unna direkte sollys. Hver sitron kan vanligvis holde seg i omtrent en uke.

Hvor lenge holder sitroner seg i kjøleskapet?

Hvis du legger sitronen du ikke har tenkt å bruke i en lufttett pose og setter den i kjøleskapet holder den seg i ca. to uker. Den optimale kjøleskaptemperaturen for sitroner er mellom 4–10ºC – gjerne i de midterste hyllene eller i kjøleskapsdøren. Hvis du kutter en sitron i to før du lagrer den, legg sitronhalvdelene på en tallerken med den synlige siden ned.

Kan du fryse sitroner?

Det er mulig å fryse sitronskiver, men du bør passe på å legge dem på bakepapir så de ikke fester seg.

Gled deg til middag hver dag!

+5

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr