Prøv smaker fra hele verden

Sjekk ut våre beste vegetariske middag

De beste oppskriftene og måltidsideene med quinoa

Quinoa ble en gang varslet som den nye, trendy ‘supermaten’, men har etter hvert blitt et vanlig kulinarisk inventar – og det med god grunn. Se våre mange deilige og innbydende oppskrifter med quinoa nedenfor.

Bli bedre kjent med quinoa

Fargerik fakta om quinoa

Quinoa, som faktisk uttales "keen-wah", er en type frø som kommer i en rekke farger, inkludert svart, rød, lilla og hvit. Det finnes rundt 120 forskjellige versjoner av quinoa i verden, men den mest utbredte må nok være den hvite versjonen av quinoa, som du vanligvis finner i din lokale matbutikk. Her gir vi deg en rask oversikt over de mest populære versjonene av quinoa:
  • Hvit: Den vanligste varianten med den mildeste smaken og den mykeste konsistensen. Dette gjør den hvite quinoaen egnet for servering sammen med en lang rekke andre matvarer.
  • Rød og lilla: De røde og lilla quinoavariantene er nøtteaktigere og fyldigere enn de andre typene og holder samtidig formen godt under koking. Dette gjør dem enkle å legge til som ingrediens i andre oppskrifter som salater og pannekaker.
  • Sort: Svart quinoa er mer jordnær og visuelt slående. Den har en søt smak som passer spesielt godt til sterke sennepsdressinger og rucola.

Tips og triks for tilberedning av quinoa

Når du skal koke quinoa bør du ikke gjennomkoke quinoaen gjennom hele tilberedningsprosessen, slik du ville gjort med pasta. I stedet, tenk på quinoa mer som ris: legg frøene i lettsaltet vann og varm det opp til det koker. Skru så ned varmen til de laveste temperaturene. Dekk kjelen i ca. 15 minutter eller til quinoaen er mør. Da er de klare til servering. Du kan legge merke til at det dannes en liten "hale" på de enkelte quinoafrøene, noe som er et tydelig tegn på at den er ferdigkokt.
Ønsker du ekstra smak kan du tilsette kraft eller buljongtyper som kylling-, kjøtt- eller grønnsaksbuljong i vannet. Gå for en buljong som smaker som det du vil kombinere med quinoaen eller det du vil servere ved siden av.
Prøv også å riste quinoaen din før du koker den, f.eks. på pannen. Dette raske ekstra trinnet gir quinoaen en større smaksdybde og gjør den mer nøtteaktig og fyldigere. Etter at du har skylt quinoaen bør du la den tørke ved å smøre den i et tynt lag på et skjærebrett, et bakepapir eller et papirhåndkle. Det tar vanligvis ca. 10 minutter før quinoaen er tørr igjen. Ha så quinoaen i en tørr panne (gjerne den samme du skal bruke til å koke vannet i etterpå) på middels varme, og rør i pannen i ca. 5 minutter. Når frøene begynner å poppe, vet du at de er ferdigristet. Kok deretter quinoaen som vanlig.
Du kan også bruke quinoa til frokost som et alternativ til havregryn. Bare kok quinoaen i melk eller vann, som du gjør med havregryn. Legg til favoritt-toppings som frisk frukt og bær, kanel eller nøtter.

Vanlige spørsmål om quinoa

Er quinoa en versjon av korn?

Quinoa kan se ut som et korn, men det er faktisk en type frø kjent som et pseudokorn. Til tross for det er quinoa fortsatt klassifisert som fullkornsmat. Dette betyr at quinoa sjelden behandles, hjelper fordøyelsen og er rik på næringsstoffer.

Er quinoa glutenfri?

Quinoa er glutenfritt og et opplagt alternativ til ris og pasta. Den har et høyt innhold av protein (14 g pr. 100 g) og fiber (7 g pr. 100 g), en nøtteaktig smak og en sprø tekstur.

Hvordan lagre quinoa?

Du kan lagre ukokt quinoa i en lufttett beholder på et kjølig, tørt sted i opptil to år. Ta quinoaen ut av originalemballasjen og legg den i en forseglet plast- eller glassbeholder. Lukt gjerne frøene før du koker dem. De skal ha en nøytral aroma, så har de en distinkt lukt er det et tegn på at du ikke kan bruke dem.

Hvor lenge kan kokt quinoa holde seg?

Kokt quinoa kan harskne ganske raskt hvis du oppbevarer den i romtemperatur. Avkjøl den derfor så fort som mulig i kjøleskapet, hvor den kan holde seg i opptil seks dager – forutsatt at du oppbevarer den i en lufttett beholder.

Kan du fryse quinoa?

Du kan oppbevare kokt quinoa i fryseren i opptil ett år, men se etter tegn på fryseforbrenning før du tørker og spiser, da dette kan påvirke kvaliteten.

Gled deg til middag hver dag!

+4

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr