Sjekk ut våre beste vegetariske middag

Kom i gang med et plantebasert kosthold

Vil du spise mer plantebasert? Da er du ikke alene. Sammen med Kantar har vi undersøkt nordmenns matvaner når det kommer til plantebasert mat – og her trenges det litt hjelp. Derfor har vi samlet våre beste tips til å starte et plantebasert kosthold.

Et ønske om et plantebasert kosthold

Over 50 % ønsker flere muligheter til å prøve plantebaserte alternativer

Interessen for en bærekraftig livsstil har lenge holdt plantebasert mat i rampelyset, selv om mange i Norge fortsatt spiser mye kjøtt. I vår undersøkelse med Kantar avslører 85 prosent av respondentene at de hovedsakelig spiser kjøtt. Men interessant nok mener halvparten av disse at flere bør gå over til et plantebasert kosthold.
Blant de spurte er det en sterk oppfatning om at plantebasert kosthold er mer miljøvennlig enn å spise kjøtt og meieriprodukter. Dette svarer nemlig 58,6 prosent at de er helt eller delvis enige i. I tillegg uttrykker 57,4 prosent av deltakerne et ønske om flere muligheter til å prøve plantebaserte alternativer i måltidene sine, noe som tyder på en voksende nysgjerrighet og åpenhet for plantebaserte valg i den norske befolkningen.
Spørsmål er derfor, hvordan kommer man i gang med plantebasert matlagning? Akkurat dette ønsker vi hos HelloFresh å hjelpe med. Derfor finner du her flere tips til å skape grønnere matvaner.

Du kan gjøre matvanene dine grønne

Er fredagstaco og lørdagspizza også faste ukentlig tradisjoner for deg? Dette er nemlig to opplagte steder å starte når det kommer til å gjøre matvanene dine litt grønnere.
For det er faktisk ingen grunn til å gi slipp på disse koselige øyeblikkene for å gjøre matvanene grønnere. Start med små endringer, som å erstatte kjøttet i taco med krydret tofu eller søtpotet. For pizzakvelden kan du prøve en vegetarpizza fylt med deilige grønnsaker – og gjerne plantebasert ost.
Gradvis kan du innføre flere plantebaserte alternativer i hverdagen, fra kjøttfri mandag til veganske snacks. Å gjøre matvanene grønnere handler ikke bare om å eliminere kjøtt, men også om å utforske den rike verdenen av frukt, grønnsaker, korn, nøtter og belgfrukter – som tilfører både smak og næring til måltidene dine.

Tre tips til å komme i gang

1. Begynn i det små
Spiser du, i likhet med de fleste nordmenn, kjøtt regelmessig? Da kan det første skrittet være det vanskeligste og den største endringen. Så begynn i det små: Begynn med én eller to kjøttfrie dager i uken. Lag oppskrifter du kjenner. Bruk grønnsaker som du vet hvordan du skal tilberede.
2. Planlegg ut i fra grønnsakene
Begynn måltidsplanleggingen ved grønnsakene, ikke ved kjøttet. Mange er vant til å bygge opp middagen rundt et stykke kjøtt, men hvorfor ikke vri på perspektivet? Gjør grønnsaker som sopp eller squash til hovedattraksjonen i måltidene dine. Når de plantebaserte ingrediensene blir stjernen på tallerkenen, kan du eksperimentere med tilbehør som komplementerer deres smak og tekstur.
3. Lag en måltidsplan
Sult og hektisk hverdager kan lett forvandle de beste, sunneste og grønneste intensjonene. Med en ukentlig måltidsplan kan du gjøre det grønne kostholdet mer håndterbart – samtidig som det blir billigere å handle og du sparer tid. Det blir enklere å starte med en slik tilnærming.

Slik tilbereder du grønnsaker

Eksperimenter med damping, steking og grilling

Mangel på smak, for mye salt, kjedelig konsistens og for lite variasjon. Ifølge vår undersøkelse synes over halvparten at det er noe som mangler når det gjelder plantebaserte kjøttalternativer – enten det gjelder smak eller konsistens. Heldigvis finnes det løsninger:
Damping: For å bevare smaken og den gode konsistensen på grønnsakene bør du prøve å dampe dem I tillegg bevare denne tilberedningsmetoden viktige næringsstoffer. Alt du skal gjøre er å legge grønnsakene på en rist eller i en sikt, slik at de ikke rører det kokende vannet. Ha på lokk, og vipps – på bare få minutter kan du få frem smaker og aromaer – uten å overkoke og ødelegge grønnsakene.
Steking og grilling: Vil du få frem mer av umamismaken i grønnsakene dine? Da bør du begynne å grille eller steke. I motsetning til kjøtt har ikke grønnsaker så mye umamismak i seg selv. Men de kan få det! Sleng de på grillen ved å skru opp varmen, karamellisere overflaten og gi grønnsakene plass. Da får grønnsakene god varme, mer smak og riktig farge.

Hva bør du alltid ha på lager i kjøkkenskapet?

Grønnere ingredienser som du kan bruke hver dag i ditt nye plantebaserte kosthold, er viktig å ha på lager. Men hvilke?
  • Bønner og linser er veien til protein og fiber. Du kan bruke alt fra bønner på boks til linser i gryteretter, salater, wraps og som erstatning for kjøtt i retter som bønnebiff eller linsebolognese.
  • Fullkornsprodukter som fullkornspasta, brun ris og quinoa inneholder gode næringsstoffer som fiber, vitaminer og mineraler og er derfor en god og mettende base for vegetarretter.
  • Grønnsaker i sesong gir best smak og er lett tilgjengelige. De inneholder en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter. Prøv deg frem – inkluder ulike farger og typer i måltidene dine, enten rå, dampet, bakt eller stekt.
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr