Bli med på en kulinarisk reise til Hellas i dag! Vi skal lage middelhavsinspirerte köfter med hjemmelaget tzatziki. Köfte er et annet ord for kjøttbolle, og i dag skal vi la smaksløkene ta oss med på en smakfull reise til Middelhavets sol. Vi skal nemlig også koke basmatiris og lage en gresk salat med tomat, persille, agurk og gresk salatost.
Les etiketten på produktet for å finne informasjon om ingredienser og allergener. Vennligst sjekk ingredienser du allerede har hjemme for å sikre at de passer til dine allergi- og kostholdsbehov.
150 g
Basmatiris
250 g
Kjøttdeig av storfe
4 g
Mamas Favoritt
(Inneholder: Egg)
100 g
Gresk ost
(Inneholder: Melk)
g
Gresk salatost
(Inneholder: Melk)
30 g
Panko paneringsmel
(Inneholder: Gluten, Hvete)
1 stk
Agurk
½ stk
Hvitløk
75 ml
Yoghurt
(Inneholder: Melk)
1 stk
Bifftomat
1 stk
Bladpersille
½ g
Oregano, tørket
35 g
Tomatpure
½ ts
Salt (steg 1)
3 dl
Vann (steg 1)
½ ss
Olivenolje (steg 1)
1 stk
Egg (steg 2)
½ ts
Salt (steg 2)
¼ ts
Salt (steg 4)
1 ss
Olivenolje (steg 5)
¼ ts
Salt (steg 5)
Varm opp olivenolje [½ ss | 1 ss] i en kjele på middels varme.
Stek tomatpuré [½ boks, 2P] og oregano i 30 sek. Tilsett vann [3 dl | 6 dl] og salt [½ ts | 1 ts], og kok opp.
Tilsett ris, rør, sett på lokk og senk varmen til middels lav. Kok i 10 min. Fjern fra varmen og la hvile under lokk i 10 min, eller til mør.
TIPS: Ikke fjern lokket, risen skal dampes.
Smuldre halvparten av gresk salatost i en skål. Tilsett kjøttdeig, panko, egg [1 stk | 2 stk], salt [½ ts | 1 ts] og Mamas Favoritt og bland godt.
Form farsen til 3 köfter per person (8 cm lang, 2,5 cm tykk) og overfør til en tallerken.
Varm opp en skvett olivenolje i en stekepanne på middels høy varme.
Stek köfter i 2-3 min, eller til brunet. Vend ofte.
Senk til middels varme og stek i ytterligere 6-7 min, eller til gjennomstekte.
VIKTIG: Köftene er ferdige når de er gjennomstekte og uten antydninger av rødt.
Riv hvitløk [½ stk, 2P] fint.
Riv halvparten av agurk grovt. Legg i et kjøkkenhåndkle/dørslag og klem ut væsken.
Bland agurk, yoghurt, hvitløk, salt [¼ ts | ½ ts] og en klype pepper i en skål.
Skjær tomat og resterende agurk i 2 cm biter.
Grovhakk persille (spar litt til pynt).
Bland tomat, agurk, persille, olivenolje [1 ss | 2 ss], salt [¼ ts | ½ ts] og en klype pepper i en skål. Smuldre og rør forsiktig inn resterende gresk ost.
Anrett ris, köfter og gresk salat i dype tallerkener.
Topp med tzatziki og pynt med resterende persille.