HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallGode Tips For Aa Takle Stigende Matpriser

Skyhøye prisstigninger på matvarer

Inflasjon, krig og energikrise. Om ikke budsjettet var nok pressa fra før av med de stigende strømregningene og alle de andre økende utgifter, så har de skyhøye prisene på matvarer hvert fall ikke hjulpet til. Men hva bekymrer egentlig oss nordmenn mest når det kommer til stigende matvarepriser?

Hvilke matvarers prisstigninger undersøker vi mest? Og har det endret seg i denne nye epoken? Hos HelloFresh setter vi fokus på de nye prisstigningene på matvarer, og gir tips til hvordan du kan finne alternativer til de mest ettertraktede og dyre råvarene.
Inflasjon, krig og energikrise. Om ikke budsjettet var nok pressa fra før av med de stigende strømregningene og alle de andre økende utgifter, så har de skyhøye prisene på matvarer hvert fall ikke hjulpet til. Men hva bekymrer egentlig oss nordmenn mest når det kommer til stigende matvarepriser?

Hvilke matvarers prisstigninger undersøker vi mest? Og har det endret seg i denne nye epoken? Hos HelloFresh setter vi fokus på de nye prisstigningene på matvarer, og gir tips til hvordan du kan finne alternativer til de mest ettertraktede og dyre råvarene.
<h2>Et presset budsjett gir mindre plass til mat</h2>

Et presset budsjett gir mindre plass til mat

Avisoverskrifter, statistikk og egne kjøp i dagligvarebutikken snakker for seg selv: Vi skal over 40 år tilbake i tid for å se noe lignende. Og det vet du sikkert allerede – HelloFresh sin søkeatferdsanalyse viser nemlig at vi nordmenn er fullt og helt klare over at prisene ikke er som de alltid har vært.

Sammenlignet med 2021 har vi søkt syv ganger så mange på «pris på mat» i løpet av 2021. Dette er en enorm økning, som understreker tilstedeværelsen av de signifikante prisstigningene på matvarer, men som også understreker hvor påvirket alle og enhver er av endringen.

Hvilke matvarer frykter vi at stiger i pris?

Faktumet er at priser på matvarer og prisøkninger er vanskelig å finne ut av akkurat nå – men rundt om i landet prøver vi så hardt vi kan. Ifølge vår analyse har mange av oss også begynt å google seg frem til svarene på deres bekymringer i forbindelse med de stigende matvareprisene. Og det er enkelt matvarer som dominerer søkemotorene for tiden. Nedenfor tar vi en kikk på dem, samtidig med at vi deler tips og triks til hvordan du kan spare penger ved de forskjellige matvarene

<h2>Skal vi bite i det sure eplet?</h2>

Skal vi bite i det sure eplet?

Søkninger på pris sammen med frukt og grønnsaker har nesten dobbelt seg fra 2012 til 2022. Og dette er ikke uten grunn, for frukt- og grøntvarer har hatt en kraftig prisstigning. Prisendringen har blant annet kommet den svake norske kronen, som har bidratt til at prisen på importerte jordbruksvarer spesielt har økt.

Fem om dagen er likeså viktig som før, og vi kommer derfor ikke utenom å skulle legge noen ekstra kroner i den grønne delen av matbudsjettet. Vårt tips til deg når det kommer til frukt og grønt er at riktig oppbevaring er alfa og omega. Ved å oppbevare dine grønnsaker og andre frukter korrekt vil du i hvert fall unngå å bruke unødvendig mange kroner på mat som ender med å bli kasta – enten fordi de er vasne eller har fått mugg på seg.

Gulrøtter holder seg for eksempel bedre når de blir oppbevart i vann, og bananer trives best når de henger. Unngå å putte tomater, agurk, fersk ingefær, aubergine og squash i kjøleskapet, mens både poteter og løk gjerne vil ligge et mørkt og kjølig sted. Med god og riktig oppbevaring vil dine grønnsaker og frukt holde seg friske i lengre tid.
<h2>Ost og pasta er blitt en viktig del av norsk kost</h2>

Ost og pasta er blitt en viktig del av norsk kost

Ost, i likhet med andre meieriprodukter, er en av matvarene vi bruker mye og ofte i matlaging rundt om i landet. Vi spiser ost på brødskiva, til middag på pizzaen eller i tacoen, eller som snacks på nachosen. Og med prisøkningen som har vært på ost det siste året overrasker det kanskje ikke at vi søkte over dobbelt så mye i 2022 på «ost pris» sammenlignet med 2021.

I samme tidsperiode har søk på «pasta pris» steget med over 430 prosent. Og dette er heller ikke uten grunn – vi nordmenn elsker pasta. Pastaen har blitt en viktig basisvare i norske hjem, og dette er også tydelig å se ut ifra vår søkeatferdsanalyse.

Når det kommer til å spare penger på ost og pasta, er det godt å vite at begge matvarer faktisk kan fryses. Har du rester av pasta etter middagen kan dette fryses og brukes senere. Kjøper du ost på tilbud kan du spare mange penger, og denne kan du fryse som den er, eller du kan riv osten så du eksempelvis kan bruke den direkte på pizzaen eller til tacoen.
<h2>Kylling: Et alternativ i seg selv</h2>

Kylling: Et alternativ i seg selv

Søk etter pris på kylling har hatt en seriøs oppgang på hele 90 prosent fra 2021 til 2022. At søk på pris på kylling har gått vesentlig opp kan komme av flere grunner. Det ene er selvfølgelig at vi er nysgjerrige på hva prisen på kylling er, ettersom denne prislappen også har steget markant over det siste året. Men den andre grunnen til et økt søkevolum kan skyldes at kylling ofte blir brukt som et alternativ for storfe-, kalve- og svinekjøtt, som til gjengjeld har sett en enda større økning i pris i samme periode.

Kylling er nemlig ofte et godt og rimeligere alternativ, men ønsker du enda billigere matvarer er det ytterligere endringen i handlekurven du kan ta for å få dette til å gå opp i opp. Vegetariske alternativer, som tofu, kan i mange retter brukes som en fullverdig erstatning til kylling. Og ofte er disse betraktelig billigere enn kylling er.

Få full kontroll på matbudsjettet med HelloFresh

Hos HelloFresh får du måltidene dine til den faste, forutsigbare prisen du kjenner. Det lar deg sette et mer transparent matbudsjett, der prisene ikke endres når inflasjonen stiger og faller.
<h2>Vårt beste sparetips: kutt ned på matsvinn</h2>

Vårt beste sparetips: kutt ned på matsvinn

Med stigende matpriser er det spesielt en ting som er blitt enda viktigere: å bruke opp all den maten vi kjøper. Vi vet alle at vi skal bruke maten vi kjøper, men det er blitt enda viktigere nå. For kaster du mat, kaster du penger.

Hos HelloFresh vil vi bruke disse prisøkningene til å sette fokus på et viktig tema: nemlig å kutte ned på matsvinn rundt om i de norske hjem. Mindre matsvinn er både godt for miljøet og lommeboka. Med planlegging og riktig oppbevaring av dine matvarer kommer du en lang vei, men glem ikke å gjøre bruk av sansen ved å se, lukte og smake hvis du er usikker.

Skyhøye prisstigninger på matvarer