HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallFoodtrends

Mattrender i Skandinavia i løpet av de siste 10 år:

HelloFresh har ved hjelp av data sett nærmere på skandinavernes mat- og spisevaner. Vi har dykket ned og avslører de mest populære trenden gjennom dette årtiet, og på bakgrunn av dette prøver vi å spå fremtidens mattrender.
Finn flere overraskende mattrender her, og se hvilke som går igjen i HelloFresh sitt oppskriftsunivers.
HelloFresh har ved hjelp av data sett nærmere på skandinavernes mat- og spisevaner. Vi har dykket ned og avslører de mest populære trenden gjennom dette årtiet, og på bakgrunn av dette prøver vi å spå fremtidens mattrender.
Finn flere overraskende mattrender her, og se hvilke som går igjen i HelloFresh sitt oppskriftsunivers.
Skandinavias matkultur

Skandinavias matkultur

Når du tenker på skandinavisk mat, tenker du kanskje først på fårikål, danske smørbrød og svenske kjøttboller. Men med årene har nye oppskrifter fått innpass i det skandinaviske kjøkken, og sakte men sikkert har mattrendene blitt multikulturelle.

I Skandinavia digger vi nemlig mat og råvarer som er inspirert av land som India, Italia og Mexico.
Indisk mat for alle penga

Indisk mat for alle penga

Ringer det en bjelle når vi sier tikka masala, dhal eller butter chicken? Det indiske kjøkken har for alvor gjort sitt inntog i Skandinavias kjøkkener.

I Skandinavia er det hele 14.900 søk på indisk mat i måneden. Med denne store etterspørselen, trumfer indisk mat på en solid førsteplass over matkulturer vi Skandinavia digger.

Den samme tendensen kan vi se i bestillingen av oppskrifter fra HelloFresh. I 2021 har vi, bare i Skandinavia, sendt ut over 93.964 oppskrifter på indisk mat. Den indiske matkulturen har med andre ord fått solid fotfeste i det kalde nord.
Asiatisk mat er overlegent størst

Asiatisk mat er overlegent størst

Det er kanskje ikke en overraskelse at retter fra andre deler av verden er mest populære i Skandinavia.

Av av alle oppskrifter vi søker mest på, kommer de tre største kategoriene fra Asia. Etter Indisk mat på førsteplass, kommer den brede kategorien asiatisk mat, og på tredjeplass finner vi thaimat. Asiatisk mat og thaimat har henholdsvis 8.900 og 5.300 søk i gjennomsnitt i måneden.

Det er med andre ord en stor etterspørsel etter asiatiske retter i Skandinavia, noe som gjenspeiles i HelloFresh sitt store oppskriftsunivers. Vi har blant annet levert over 1.877.077 asiatiske oppskrifter i Skandinavia bare i løpet av det siste året.

Hvilke matretter har trendet i Skandinavia?

I løpet av de siste 10 årene, har mange ulike matretter kommet og gått. Vi har prøvd mye forskjellig, men hvilke retter har trendet mest i løpet av den tiden, og dermed fått innpass i det Skandinaviske kosthold?
Ny og spennende vri med fisketaco

Ny og spennende vri med fisketaco

Taco har raskt blitt en klassiker i skandinaviske hjem, enten som fredagstaco i Norge og Sverige, eller taco tirsdag i Danmark. Men i dag er det ikke kun den klassiske varianten som vokser i popularitet.

I løpet av de siste årene har fisketaco klatret opp på listen over de mest ettertraktede rettene i Skandinavia. I løpet av 2021 har HelloFresh levert over 44.368 fisketaco-oppskrifter til skandinaviske hjem.

Dette, samt en analyse av skandinaveres søkeatferd, viser at fisketaco er en rett som har fått rekordhøy popularitet. Søk på fisketaco har hatt en enorm økning gjennom de siste årene, hvilket har brakt matretten til toppen av resultatlisten over Skandinavias favoritt-matretter.
Potetpizza - en ny variant på en gammel klassiker

Potetpizza - en ny variant på en gammel klassiker

Potetpizza - en ny variant på en gammel klassiker Pizza har lenge vært en favoritt i Skandinavia, men det dukker konstant nye varianter opp. I løpet av de siste 10 årene har ‘potetpizza’ for alvor kommet inn i varmen i skandinaviske kjøkken.

Hos HelloFresh har bestillingene på ‘potetpizza’ steget, og har kommet opp i 16.789 bestillinger i år.

Skandinavenes søkeadferd bekrefter den økende populariteten: ‘potetpizza’ har over 1.400 månedlige søk alene i Danmark. Dette er en solid økning fra foregående år.


Flere har altså fått øynene opp for potet på en sprø bunn, og vi kan trygt si at dette har vært en av tiårets største mattrender i Skandinavia.
Kremet pasta kiler smaksløkene

Kremet pasta kiler smaksløkene

Italiensk mat har alltid vært en stor favoritt her i Skandinavia, og det er ikke så rart. Denne matkulturen har alt vi liker, for hvordan kan vi si nei til pasta, ost og tomater?

En italiensk rett som har klatret i popularitet i de siste ti årene i Skandinavia, er kremet pasta. Den gode, runde pastaretten er like fin på en koselig høstkveld hjemme som på restaurant med familie og venner.

I 2021 har HelloFresh sendt ut over 168.985 oppskrifter på kremet pasta i Skandinavia. I Danmark er kremet pasta på en tredjeplass over danskenes mest bestilte oppskrifter fra HelloFresh.

Det italienske kjøkken har med andre ord fått et enda større innpass i løpet av de siste årene, og det synes virkelig i HelloFresh sitt oppskriftsunivers. Med enda flere pastaoppskrifter, får nordmenn, dansker og svensker tilfredsstilt sin sult etter varme italienske retter.

Framtidens mattrender

I løpet av de siste ti årene har fokuset på grønne alternativ gjort at grønnsakene er blitt en seriøs konkurrent til kjøttretter. Det har gjort matvanene i Skandinavia mer sunne, grønne og mettende. Men hvilke mattrender vil dominere i Skandinavia i de kommende ti årene?
Mer grønt

Mer grønt

HelloFresh sine undersøkelser viser en klar og økende tendens mot et vegetarisk og plantebasert kosthold. Det samme viser de mest populære rettene fra HelloFresh der de klassiske oppskriftene i økende grad blir omgjort til vegetariske varianter.
Antallet mennesker i Skandinavia som spiser vegetarisk, øker hvert år, og stadig flere er villige til å prøve kjøttfrie proteiner.
Grønnsaker har også begynt å erstatte pasta og ris. For eksempel bruker vi squash som spagetti og blomkål som ris. Vi blir med andre ord mer og mer bevisste på hvordan et balansert kosthold påvirker kropp og sinn.

Mindre matsvinn

Hos HelloFresh jobber vi kontinuerlig med å redusere matsvinn i alle trinn av matlagingen.
Hvis du handler mat selv, kan det være vanskelig å alltid få brukt opp alt i kjøleskapet. Og hvem har ikke gått i fellen med å ta turen til matbutikken når man er sulten og ende opp med for mye i handlevognen?
En måltidspakke er en perfekt løsning for deg som ønsker å redusere matsvinn og fortsatt spise variert og nærende. Det geniale med en måltidskasse, er nemlig at du får nøyaktig det du trenger av ingredienser og råvarer til oppskriftene dine.
Dermed får du god og variert mat hver uke, du kan kan lage maten du liker og samtidig gjøre noe godt for miljøet.

Raske og enkle middagsideer for hverdagen

Foreldremøte, overtid og trafikkork. Har du også prøvd at hverdagen har kommet i veien for overskuddet til å lage god mat? Bli inspirert av HelloFresh sine gode oppskrifter og lag deilige retter på bare 25 minutter (basert på 2 personer).
Foreldremøte, overtid og trafikkork. Har du også prøvd at hverdagen har kommet i veien for overskuddet til å lage god mat? Bli inspirert av HelloFresh sine gode oppskrifter og lag deilige retter på bare 25 minutter (basert på 2 personer).
Indekset i denne artikkelen er laget på bakgrunn av intern data basert på oppskriftsvalg, foretatt av HelloFresh sine skandinaviske kunder. Alle data relateres til januar 2021 - september 2021. Supplerende data er inkludert for å gi en bredere kontekst til Skandinavias mattendenser. Søkevolum er basert på gjennomsnittlig antall søk pr. måned ved hjelp av data fra Google Analytics. Søkeøkningene ble funnet ved hjelp av data fra Google Trends med tidsrammer angitt over.