Nordmenn ønsker å bekjempe matsvinn
Nordmenn ønsker å bekjempe matsvinn
Reduksjon i matsvinn
Ifølge regjeringen kaster nordmenn over 450 000 tonn mat om året. Det høres kanskje mye ut, men det er allerede et tall som er redusert med ti prosent fra 2015. Det viser hovedrapporten fra 2020, som omhandler bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn, som myndighetene og matbransjen inngikk i 2017. Målet er å redusere matsvinn i Norge med 50 prosent innen 2030.
Bransjeavtalen skal bidra til å redusere de miljømessige konsekvensene knyttet til matproduksjon og konsum i Norge. Norge håper med dette å gå foran i kampen mot matsvinn og være et foregangsland. I denne artikkelen kan lese mere om hvordan vi bekjemper matsvinn og hvorfor vi gjør det. Og hvem vet – kanskje kan du bli inspirert til å ta kampen mot matsvinn til nye høyder.

Kampen mot matsvinn i Skandinavia

Nordmenn ønsker å redusere matsvinn
84 prosent av nordmenn går i noen, stor eller svært stor grad opp i å redusere matsvinn. I vårt naboland Danmark er det totale tallet 87 prosent. Det gir et helhetsbilde av en skandinavisk kultur hvor det er viktig for flertallet å bekjempe matsvinn. Du kan se nøyaktig hvordan tallene er fordelt i grafen til høyre.

Hvem er verstingen i Skandinavia når det kommer til matsvinn?
Men hvordan tror vi selv at vi gjør det i forhold til våre naboer i Skandinavia? Vår undersøkelse viser at vi alle er ganske beskjedne. 43 prosent av nordmenn tror at vi hverken gjør det bedre eller dårligere enn de andre skandinaviske landene. I vårt naboland Danmark er tallet 39 prosent. Dette understreker at vi i Skandinavia tror på at vi har en ganske lik kultur når det kommer til matsvinn.
Hva og hvorfor kaster vi mat?
Det kan være mange årsaker til at mat havner i søpla, men det er selvfølgelig ting vi kan gjøre selv for å redusere svinnet. I vår undersøkelse har vi tatt en kikk på to viktige punkter når det kommer til matsvinn; hvorfor kaster vi mat, og hvilke matvarer kaster vi?

Glemsel og dårlig planlegging, eller dårlig kvalitet?

Men hvilke matvarer kaster vi mest av?
3 gode råd til hvordan du kan redusere matsvinn
Matsvinn er et globalt problem. Så hvordan kan vi bidra til å redusere den mengden mat vi kaster? I vår undersøkelse sier 62 prosent av de spurte nordmenn at de tror de kunne bli bedre til å bekjempe matsvinn hvis vi ble oppmerksomme på konsekvensene det medfører. Det er altså et ønske om fra nordmenns side å bli bedre til å bruke opp og spise den mat vi kjøper, men noen ganger kan virkelig vanskelig å vite hvor vi skal starte. For å hjelpe deg på vei har vi samlet tre tips for mindre matsvinn i hverdagen som du kan lese her:

Har bananen blitt mørkere? Eller er eplet knust og melet? Så ikke kast den ut. Bananer blir brune av å ligge, selv om de er ferske inni. Og epler som har ligget lenge kan fortsatt brukes i for eksempel juice eller paier.
2. Hårete og fortsatt deilig
Selv om soppen har hvit pels rundt roten, ikke kast den ut - det er ikke mugg. Og har den solide osten fått en muggflekk? Skjær den vekk og så er osten så god som ny.
3. Se, lukt, smak
Lider du av datoskrekken? Hvert år kaster vi nordmenn mye mat bare fordi den har gått ut på dato. Heldigvis er vi utstyrt med sanser som kan hjelpe oss til å vite hva som bør kastes - og hva som helt fint kan spises og drikkes. Med "Se, lukt, smak" er målet å inspirere deg til å bruke sansene dine før du bidrar til matsvinn. Hvis maten ser bra ut, lukter som den skal og smaker godt, så spis – ikke kast.

Bekjempe matsvinn med HelloFresh
Vi har nok alle prøv å stå i butikken og bare trengt en rødløk eller to teskjeer av en spesifikk dressing for å kunne lage en ny middagsrett, men så har vært tvunget til å kjøpe et helt nett eller en hel flaske. Middagen blir lagd og resten av de nyinnkjøpte ingrediensene havner bakerst i kjøleskapet, og vips, så var de for gamle. Kan du gjenkjenne dette? Med en matkasse fra HelloFresh slipper du for dette. Vi har gjort det enkelt for deg å bli med på trenden om å redusere matsvinn, samtidig med at du får teste mange nye middagsretter.
Hos HelloFresh er vi nemlig oppmerksomme på at matsvinn er et globalt problem. Vi tror på at god mat hører hjemme i magen - ikke i søpla. Å redusere matsvinn er derfor et sentralt element i HelloFresh sin bærekraftstrategi. Når din HelloFresh-matkasse når hjemmet ditt, passer de ferdigporsjonerte ingrediensene nøyaktig til oppskriftene, slik at vi minimerer matrester og matsvinn. Slik gjør vi det enkelt, nytt og praktisk å bekjempe matsvinn.