HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallSkandinavias Matvaner

Studie avslører skandinavers matvaner

Spiser du i sengen? Bruker du mobilen til å undersøke hvor maten din kommer fra? Og snakker dine barn mest om klimaet eller skolen, når de spiser middag?
Spiser du i sengen? Bruker du mobilen til å undersøke hvor maten din kommer fra? Og snakker dine barn mest om klimaet eller skolen, når de spiser middag?

Hos HelloFresh har vi lenge vært nysgjerrige på de forskjellige vaner vi har rundt mat

Hvor vi spiser, hvem vi spiser med, hva vi snakker om og mye mer. Derfor har vi laget en stor undersøkelse på tvers av åtte land på den nordlige halvkule, hvor vi dykker ned i de forskjellige matvaner som vi alle har. Du finner resultatene her.

Fellesskapet rundt mat

Fellesskapet rundt mat

I Skandinavia spiser vi sammen

 • Tabellen viser hvem vi i Skandinavia oftest spiser sammen med, i løpet av uken.
 • De fleste spiser mat med en partner mens vår nest mest populære mat-kompis er barna våre.
 • I gjennomsnitt spiser kvinner mer med vennene deres, enn menn gjør.
 • Unge mellom 16 og 24 år er den aldersgruppen, som spiser mest alene, mens de 35-44 årige er dem, som spiser mest med barna deres.
 • Generelt er Skandinavia det stedet hvor vi spiser mest sammen, mens Belgia er landet hvor den største delen av de spurte spiser alene.

Spiser du sammen med andre?

Så er du akkurat som mange andre skandinavere. Ifølge HelloFresh sin undersøkelse er Skandinavia nemlig der hvor færrest av de spurte spiser alene. Vi elsker å spise med vår partner, barn og venner - og vi snakker lystig sammen over middagsbordet, mens vi spiser.

HelloFresh sin undersøkelse viser derfor at skandinavere foretrekker det sosiale element som oppstår i forbindelse med middagen. Her kan vi komme a jour med hverandres dagligdag og høre mer om hva vi hver enkelt går og roter med. Vi kan derfor med rette fastslå at vi i Skandinavia bygger og vedlikeholder våre familie- og venneforhold over maten.

Mobilfri middag

Mobilfri middag

Mobilen er bortgjemt når maten serveres

 • Tabellen viser hvilke områder som oftest bruker mobilen ved middagsbordet i bestemte situasjoner.
 • Skandinavia er et av områdene hvor flest legger mobilen vekknår de setter seg ved middagsbordet.
 • I Skandinavia er det de 16-24 årige som foretrekker å bruke mobilen ved bordet, mens de andre aldersgruppene er delvis eller sterkt imot mobilbruk ved middagsbordet.
 • Flere kvinner enn menn er imot at barn skal bruke mobilen under middagen til å vise videoer eller annet innhold fra sosiale medier.

Foretrekker du kvalitetstid ved bordet uten skjermer?

Det samme gjør de fleste andre skandinavere. Tallene fra HelloFresh sin undersøkelse gir et bilde av at mobiler ved middagsbordet er langt fra akseptabelt i Skandinavia. Her foretrekker vi å dele matglede med hverandre uten skjermens innblanding.

Skandinavia er nemlig området hvor flest spurte er delvis eller sterkt uenige i at vi bør bruke mobilen til å besvare spørsmål som oppstår under middagen, eller til å vise innhold fra sosiale medier under middagen. I Norden foretrekker vi altså skjermfri kvalitetstid når vi spiser, og vi legger derfor mobilen vekk når maten blir servert.

Over maten går snakken

Over maten går snakken

Middagen er tidspunktet for samtaler

 • Tabellen viser, hvilke samtaleemner vi i Skandinavia berører under spising - og hvem vi deler dem med.
 • Uansett om vi spiser med en partner, barna våre, venner eller hybelkamerater, så snakker vi mest om maten på tallerkenen, venner og familie, samt jobb og skole.
 • Når vi spiser med venner snakker 31,43% av de spurte om gossip. Her er 36% kvinner, mens kun 22% er menn.
 • Skandinavere har en liten tendens til å snakke mindre når de spiser med kjæresten eller ektefellen. Her svarer 5,4%, at de ikke konversere særlig med deres partner mens de spiser.
I Skandinavia gir mat kvalitetstid

I Skandinavia gir mat kvalitetstid

HelloFresh sin undersøkelse viser at vi i Skandinavia snakker med hverandre om vår hverdag under middagen. Her er det både jobb, skole, venner og familie, som blir diskutert. Og når vi spiser med våre nærmeste - partner, barn eller venner - så har vi også tendens til å fortelle om personlige spørsmål og problemer.

Skandinavere bruker middagen til å lytte til hverandre, men også til å bli lyttet til. Derfor er middagsbordet et sted, hvor forskjellige relasjoner blir styrket. Blant annet mener over 67% av de spurte skandinavere, at de føler seg mer knyttet til deres barn under middagen.

Vil du gjerne knytte deg mer til dine nærmeste eller skape overskudd i hverdagen til viktige samtaleemner? Så kan du prøve en matkasse fra HelloFresh. Her kan både venner og familie være med til den lette matlagingen, som skaper rom til samtaler - som kan fortsette over middagsbordet.

Og mangler dere noe å snakke om? Så kan dere alltid fokusere på matens bakgrunn og historie - opp til 44% av oss snakker nemlig om maten på tallerkenen, mens vi spiser den.

Raske og enkle middagsideer for hverdagen

Foreldremøte, overtid og trafikkork. Har du også prøvd at hverdagen har kommet i veien for overskuddet til å lage god mat? Bli inspirert av HelloFresh sine gode oppskrifter og lag deilige retter på bare 25 minutter (basert på 2 personer).
Foreldremøte, overtid og trafikkork. Har du også prøvd at hverdagen har kommet i veien for overskuddet til å lage god mat? Bli inspirert av HelloFresh sine gode oppskrifter og lag deilige retter på bare 25 minutter (basert på 2 personer).