Slik lager du uimotståelige pastaretter

Tynne, tykke, lange, korte, grove, fine, rørformet eller runde - hva enn du foretrekker så kommer pasta i alle slags former, fasonger og størrelser. Pasta er både lett og raskt å tilberede, og har nok derfor blitt en av nordmenns middagsfavoritter.

Slik tilbereder du pastarettene

Det finnes et hav av forskjellige pastaoppskrifter, men visste du at pastaretter kan deles opp i kun tre kategorier? Sannheten er at de tre tilberedningsmetodene pastasciutta, pasta in brodo og pasta al forno, tar for seg alle pastaretter.

Prøv smaker fra hele verden

1. Pastasciutta - pasta med saus

Pastasciutta, som direkte oversettes til “tørket pasta”, refererer til pastaoppskrifter som inneholder sauser.
Normalt består retten av pasta som er kokt i saltet vann, for deretter å bli toppet med forskjellige komplementære sauser - eksempelvis tomatsaus, ragù eller fiskebasert saus.
Veien til en kremet saus
Et godt tips til å få den beste smakskombinasjonen, er å overføre pastaen fra pastavannet to til tre minutter før den er ferdigkokt, til gryten med saus. I stedet for å la det koke seg ferdig i kjelen med vann, lar du heller pastaen ferdiggjøre seg i gryten sammen med sausen du har forberedt.
Dette henger sammen med pastaens egenskap til å absorbere væske. Vannet som henger fast i pastaen og stivelsen som blir frigjort, binder sausen sammen med pastaen. Resultatet er en kremet tekstur og en mye mer sammensatt pastarett.
Prøv dette neste gang du lager en spagetti vongole eller en bolognese.

2. Pasta in brodo - suppepasta

Pastaretter hvor pastaen er en del av en suppe, kalles for pasta in brodo. Grovt oversatt betyr det “pasta i buljong”. Denne pasatypen er sannsynligvis en av de enkleste pastarettene å lage, da det i hovedsak bare er pasta tilberedt i buljongvann.
Retten er det perfekte vintermåltidet, og serveres ofte som en tradisjonell italiensk julerett.
Å lage pasta in brodo er veldig enkelt i seg selv. Legg en buljongterning i vann, la det koke, og tilsett deretter pasta. For å få retten ekstra smakfull, kan du drysse litt parmesanost over pastaretten når den er klar til å serveres.
Piff opp med fylt pasta
En annen spennende vri er å bruke fylt pasta - altså pastatyper som tortellini, girasoli eller ravioli. Dette tilfører ekstra tekstur og mer smak til retten.
Inkluder gjerne andre grønnsaker. Prøv for eksempel en ‘tortellini en brodo’, med strimlet rosenkål, grønnkål og parmesanost. Retten er både varmende og næringsrik.

3. Pasta al forno - bakt pasta

Den siste kategorien er pasta al forno - ‘pasta bakt i stekeovn’. Som navnet tilsier er en del av prosessen at pastaretten skal stekes i ovnen.
Tradisjonelt blir pastaen i denne retten først kokt, før den deretter stekes sammen med resten av komponentene i retten. Den dobbelte tilberedningen av pastaen resulterer i en deilig og myk pasta, til fordel for den mer faste al dente konsistensen, som man ofte ser i andre pastaretter.
Pasta al forno kan oppleves som dobbelt arbeid. Hvorfor gå den lange veien med å varme maten to ganger?
Av én enkel grunn: Bakt pasta tilbyr herligheter som er verdt den ekstra tiden det tar å forberede. De skarpe brune kantene, lagene av smaker, den bløte pastaen og kombinasjonene av alle de forskjellige teksturene - dette er bare noen av fordelene.
Nøkkelen til ovnsbakt pasta
For å unngå grøtaktig konsistens, er det viktig at du ikke overkoker pastaen din før den skal i ovnen. Trikset er derfor å sikte etter en fast al dente-tekstur når du først koker pastaen.
Hånd i hånd med dette går prinsippet om at du må ha nok væske i pastaformen. Det er nemlig ingenting verre enn tørr pasta, så rikelig med saus er nøkkelen for å holde retten kremet.
Lasagne er et godt eksempel på en pasta al forno rett. Har du lyst til å prøve en ny, bakt pastarett, kan vi blant annet anbefale Manicotti, Cannelloni og Ziti al Forno.

Oppdag nye pastaoppskrifter

Pasta til dine preferanser
Foretrekker du pasta carbonara eller spagetti bolognese? Eller kanskje pasta alfredo? Da er du enig med mange andre nordmenn. På toppen av nordmenns pasta-favoritter ligger blant annet variantene pesto-pasta, penne all'arrabbiata og spaghetti vongole.
Heldigvis for deg har HelloFresh skapt et univers av matoppskrifter, inkludert et bredt utvalg pastaoppskrifter. Her kan du finne gamle kjenninger med nye tvister, men også splitter nye retter du sikkert aldri har prøvd før. Finn inspirasjon til hvordan du kan komponere dine egne pastaretter, eller test ut en av våre mange oppskrifter. Hva enn du velger er vi sikre på at du kan finne en ny favoritt.

20 norske favoritt pastaretter

 1. Carbonara (39.350)
 2. Bolognese (15.400)
 3. Pasta med laks (12.650)
 4. Pasta med kylling (11.150)
 5. Pasta med scampi (6.900)
 6. Pesto pasta (5.100)
 7. Alfredo (3.150)
 8. Pastasalat (2.900)
 9. Squash pasta (2.300)
 10. Vegetar (1.350)
 11. Arrabiata (1.300)
 12. Vongole (1.100)
 13. Pasta med bacon (800)
 14. Pasta med chorizo (600)
 15. Al limone (600)
 16. Al forno (600)
 17. Zucchini pasta (500)
 18. Vegan pasta (450)
 19. Pomodoro (400)
 20. Pasta med tomatsaus (400)

Gled deg til middag hver dag!

+5

Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!
Oppskrifter du vil elske!

Oppskrifter du vil elske!

Få deilige og enkle oppskrifter og alle de ferske ingrediensene dine levert på dørstokken hver uke

Spar opptil 1549 kr