Våre matkasser
Logg inn
HelloFreshIconChevronRightSmallMatkasseIconChevronRightSmallEn Gronnere Jul

Oppskriften på en grønnere jul

Oppskriften på en grønnere jul

Få inspirasjon til hvordan du forvandler restene fra julemiddagen til nye favoritter - og samtidig reduserer matsvinn.

Få inspirasjon til hvordan du forvandler restene fra julemiddagen til nye favoritter - og samtidig reduserer matsvinn.

Last ned kokebok

Gi julerestene dine nytt liv

Det er ikke bare juletreet vi kaster etter jul. Faktisk kaster mer enn 1 av 3 nordmenn mer mat i julen enn ellers i året - mat som med litt ekstra kjærlighet enkelt kan forvandles til nye yndlingsretter.

For å hjelpe deg med å redusere matsvinn, og ikke minst nyte restene dine, har vi derfor spurt 1166 nordmenn om alt fra hvor mye ribbe de har igjen etter julaften, til hvilke smaksopplevelser de savner mest når jula er over.

Basert på dette har vi utviklet 5 fristende oppskrifter som forvandler restene dine til nye retter som ikke bare reduserer matsvinn, men også gir deg nye, spennende smaksopplevelser.

Verdens beste ribbeburger

Ribbe er en av de restene som virkelig er gode dagen etter, og fordi 37% av nordmenn svarer at de har ribbe igjen etter julemiddagen, har vi utviklet denne helt uimotståelig oppskriften: en saftig ribbeburger med surkål, sennepsdressing og eple.

Italiensk frittata med mozzarella & basilikum

Hvis du lurer på hva du skal gjøre med potene du alltid koker for mange av, så har vi et forslag: en nydelig frittata! Faktisk svarer 37% av nordmenn at de koker for mange poteter, og en frittata er jo perfekt til lunsj 1. eller 2. juledag.

Eggewrap med surkål, røkelaks og avokado

Det kan være lett å tenke at den lille resten av surkål man alltid har igjen etter julemiddagen ikke kan brukes til noe, men vi vet at den smaker himmelsk sammen med røkelaks og avokado i en delikat eggewrap. Så til de 31% av dere som har igjen surkål etter julefeiringa, er dette virkelig en vinner.

Julepølse i gyllen butterdeig

Hele 24% av nordmenn svarer at de har igjen julepølse etter julemiddagen, derfor har vi utviklet denne oppskriften med sprø, gyllen butterdeig, saftig kjøtt og deilig tyttebærsyltetøy som tar julepølsa til et nytt nivå.

Mac ‘n’ cheese med pinnekjøtt

Pinnekjøtt er kanskje en av de restene det føles mest vanskelig å gi nytt liv. Hele 27% svarer at de har igjen pinnekjøtt etter julemiddagen, og derfor har vi utviklet en oppskrift som forvandler pinnekjøttet til en nydelig mac ‘n’ cheese – som både små og store vil like!

Fra rester til nye yndlingsretter

Det første skrittet mot en verden med mindre matsvinn, er å forstå innstillingen vår til rester. Derfor har vi spurt 1166 nordmenn om restene de har igjen etter julemiddagen, hva de tenker om matsvinn og ikke minst hva de har mest lyst til å spise etter jul. Resultatene har vi brukt til å utvikle oppskriftene du ser over.

Hvilke ingredienser har nordmenn flest rester av i jula?

Ribbe

37%

Poteter

37%

Surkål

31%

Ribbe

37%

Poteter

37%

Surkål

31%

Pinnekjøtt

27%

Julepølse

24%

Brød

13%

Pinnekjøtt

27%

Julepølse

24%

Brød

13%

Hva har nordmenn lyst på når de blir lei av julemat?

Fra julebord til verdenskjøkken

Julen varer helt til påske sies det. Men mange av oss som drømmer allerede om nye smaksopplevelser når ribba er spist, gavene åpnet og julefreden har senket seg. Vi har spurt nordmenn om hva de har aller mest lyst på når de begynner å bli lei av julemat, og 24% drømmer seg til Italia, 21% savner asiatiske smaksopplevelser, og for 12% er det helt konkret indisk som gjelder. 9% har lyst på kinesisk, mens 6% drømmer om spanske tapas, og amerikanske fristelser.

Nysgjerrig på nordmenns matvaner i jula?

Matsvinn er noe vi snakker mye om, men det er litt som om bærekraft og julefeiring ikke helt har funnet hverandre enda. Faktisk synes hele 82% av nordmenn at det er vanskeligere å unngå matsvinn i jula sammenlignet med resten av året! Kanskje fordi vi skal på besøk i jula og ikke får spist restene våre, vi er redde for å ikke ha nok mat på julaften, eller rett og slett bare ikke tenker oss om før vi handler.

Last ned kokeboken vår

Last ned kokeboken vår

Den er selvsagt helt gratis.

Den er selvsagt helt gratis.

Last ned kokebok
Om undersøkelsen: Undersøkelsen ble gjennomført i samarbeid med Respons Analyse i perioden 16.-22. september 2021. Totalt ble 1166 personer i alderen 18-88 år intervjuet.
© HelloFresh 2022